About Me

My Photo
Miri, Sarawak, Malaysia
Assalamualaikum semua ;) Selamat datang ke blog saya! Uolss boleh call me ‘EZA’ je.. Jika ada sebarang idea @ info yang menarik @ percutian yang best bolehlah kita share kan.. (*_*)

June 25, 2012

Kek Coklat Moist


Tara..!! Hasil deco deco bersama Eza..!! cewahhh, nak juga mencuba deco kat kek nie..hehehe nasib baik menjadi la juga kann..tapi saya buat simple-simple je, saja suka-suka melayan karenah anak-anak..




My SR Kek Coklat Moist .... kek masa first time buat


Alhamdulillah tercapai juga niat nak buat kek coklat moist kukus nie..tanpa disangka-sangka. Kek nie saya ambil sikit-sikit info dari internet je, campur-campur. Sekarang senang jerkan masaknya jenguk je kat any blog . Tapi saya suka jenguk ke blog cahayacintaku.blogspot.com, cuma sukatannya tu saya olah sendiri first trial la katakann anyway tenkiu Anna..;)). Kek ni saya buat dah petang dahh, walaupun petang ke malam ke tapi semangat nak buat kek nie melonjak-lonjak hehehe..1st time nak buat nie excited tau! Tapi sebelum tu saya bagitahu hubby & kids 'mama nak buat kek coklat' .. wahh semua pon excited especially kids la coz 'coklat' kan..budak-budak memang suka.

Dok upload foto kat FB, ramai juga kawan-kawan nak tahu resepi kek coklat moist nie. Tapi bahan-bahan yang di bawah nie, saya buat kek comei-comei dulu trial kan, takut banyak-banyak kang kalo tak menjadi rugila pulak. Ko orang boleh la pilih ikut sukatan yang mana yerk. Ok meh kita cooking bersama-sama..! Jom kita sediakan bahan-bahannya dulu;


Bahan-bahannya ;

2 cawan tepung gandum (diayak) - untuk trial saya guna 1 1/2 cawan je dulu
3 biji telur - untuk trial saya guna 2 biji je
1 tin susu cair - saya guna 1/2 tin je dulu (takpon ikut rasa korang ehh)
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 buttercup - saya guna 1 buttercup je (250 gram)
2 cawan gula kastor - saya guna 1 cawan je
1 cawan serbuk koko (brand Van Houten) - saya guna 1 cawan (diayak juga)
1 sudu teh soda bikarbonat + baking powder - perlu diayak dulu


Topping + deco;
Whipping Cream - yang nie terpulang pada anda nak guna banyak mana yerk..
Coklat masakan - terpulang juga ikut besar mana kek anda nak buat tu
Butter - 1sk
  

kat bawah nie saya sertakan foto bahan-bahan yang anda semua perlukan, boleh la follow & beli jer, kadang-kadang tu kan kita tak tahu barang tu kan...;)


 
Tepung gandum (perlu diayak dulu yerk..)
 

Serbuk koko (saya suka guna brand ni..) nie pon kena ayak dulu


Gula kastor

 
Buttercup


Baking powder + soda bikarbonat - diayak dulu


 Whipping Cream yang saya guna..



Coklat masakan feveret saya..saya guna brand Beryl's nie sedapp!




Cara-cara membuatnya ;


Ayak ke semua tepung gandum + serbuk koko + baking powder + soda bikarbonat dalam bekas





Selepas tu, masukkan butter ke dalam periuk, cairkan.. guna api sederhana
Kemudian masukkan susu cair, kacau hingga sebati yerk..
dan masukkan juga gula kastor, kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan pula esen vanila... kacau hingga sebati lagi
lepas dah kacau hingga sebati tu, silalah tutup apinya 
saya pindahkan ke semua bahan itu ke dalam bekas lain..

 

Hasil selepas dipindah ke dalam bekas lain..jeng jeng


Sementara tu, dalam bekas lain pulak..pukul telor tu guna whisker. Pukul agak-agak  kembang aje..tidak perlulah bersungguh-sungguh ehh..;) Masukkan sedikit demi sedikit telur yang telah dipukul ke dalam adunan tadi dan kacau lagi hingga sebati



Selepas tu, masukkan pula ke semua tepung gandum + baking powder + soda bikarbonat + serbuk koko sedikit demi sedikit ke dalam adunan tersebut. Gaul ke semua adunan itu hingga sebati & mesra..hehehe

Hasil adunan yang telah sebati ..tara!





Langkah seterusnya griss dulu loyang dengan butter, ini memudahkan kek itu dikeluarkan daripada loyang tak lah melekat kan..
Seterusnya bolehlah masukkan ke semua adunan tersebut ke dalam loyang, saya masukkan adunan separuh je sebab nanti kek tu akan naik tinggi..


  
Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dari pengukus...



So..bolehlah kukus kek tadi hingga masak yerk, guna api sederhana
kukus lebih kurang setengah jam je..sebelum tu panaskan dulu pengukusnya yerk



Kek coklat selepas masak..inilah rupanya, nampak basah kan..kalau uols buat nanti dapatlah hasil macam nie.. ;))



Bahan-bahan untuk coklat ganache pula;


Panaskan coklat masakan menggunakan double boiler yerk. Kacau hingga cair, selepas itu masukkan 1 sudu teh butter. Kacau hingga cair dan sebati, kemudian masukkan pula whipping cream. Kacau lagi hingga sebati & larut.
Sebelum tuang ke atas kek, biarkan dulu beberapa seketika bagi coklat tu sejuk sikit..
Kemudian bolehlah tuang atas kek tadi..


Coklat Ganache..nyumie



Sesi deco-deco kek coklat moist laks ;


Deco Coklat Ganche sebagai topping kek..


Guna whipping cream leh la deco tepi kek yerk pulak..


saya letak nama anak-anak my love..;))



Kek coklat moist nie, saya dah potong siap-siap..anak-anak tak sabar nak makan..hikhik

 cewahhh....like sesi potong kek besday laks kan hikhik..


Lepas tu, sesi makan pulakk yerk anak-anak.. ;))

Adik Farish ...
 
Abang Ameer..

nyum nyumm sedappnye dia makan kek coklat yerk!! dah tinggal sikit tu. Adik Farish bergitu terkun lagi makan & Abang Ameer dah tinggal dua potong daaa....


Alhamdulillah, tertunai juga mama nak masak kek coklat untuk kids..yang penting kids semua suka .... nanti mama buat lagi yerk insyaallah!!




Ok semua all the best & selamat memasak yerk kek semua !!!


1 comment:

Ana Suzana said...

Link blog tu salah tu.. Kikiki.. Apapun tahniah ye.. Menarik hasil kek tu.. Phewittt

Coretan

Terima kasih kerana sudi melawat ke blog saya..Terima kasih juga atas komen-komen yang diberikan..Blog ni sebagai berkongsi cerita kehidupan kami sekeluarga, berkongsi resepi, berkongsi pengalaman bercuti..tiada kena mengena dengan sesiapa..

Ada cerita terbaru saya updates yerk..!