About Me

My photo
Miri, Sarawak, Malaysia
Assalamualaikum semua ;) Selamat datang ke blog saya! Uolss boleh call me ‘EZA’ je.. Jika ada sebarang idea @ info yang menarik @ percutian yang best bolehlah kita share kan.. (*_*)

January 20, 2013

Sebulan Di Miri 2013


Ameer & Aisy..<love>


<<Bermulah episode baru sebagai full time ‘house wife’..>>


Selamat Datang ke tahun 2013..!
  
Alhamdulillah Tuhan masih sayangku kerana diberi nafas untuk teruskan kehidupan untuk mendapat keberkatan dariMu..Allah huakbar, syukur..

Aku bahagia dengan kehidupan sekarang..Seawal jam 5.00 pagi bangun untuk menyiapkan sarapan pagi buat anak-anak & husband..teringat pulak pada zaman mude mude dolu time sekolah kan, besar sungguh pengorbanan seorang ibu terhadap anak-anak & suami ..uwaaaa rindu MAK..., walaupun berjauhan setiap minggu aku akan call mak, abah & mak mentuaku..uwaaa, rindu nak balik kampung also..

ermm..tapi kan every day aku akan tanya dengan anak-anak terutama Ameer la, "esok abg long nak makan apa..?" mama masak...tunggu la dia order untuk bekfas & makan tengahari..Aisy kecik lagi dia follow je apa aku masak..tapi abg long memang kena tanya, takut dia tak mau makan kangg...ponat den je masak..hehehe

buat masa nie, dah penghujung bulan Januari 2013 ni..macam-macam menu gak la aku masak..owh ya, tapi menu untuk orang dewasa opp coss la kena tanya Mr hubby..

Tuhlah macam tak percaya je kan, aku boleh buat semua nie, alhamdulillah Tuhan beri aku kesempatan untuk menjadi suri rumah sepenuhnya di usia yang agak-agak muda la kot..hehehe. Aku seronok sangat dengan kehidupan sekarang, kebetulan pulak ada jiran yang juga kawan husband aku..so leh la dok berborak-borak ke, outing ke ngan dia..Yana nama, dia ada baby comei ;Rayyan'...

Kat Miri nie, kata husband aku susah la sikit nak beli ayam..almaklumlah bandar Miri ni semua kaum ada, maby orang Islam jumlah nye tak ramai, so husband aku memang akan beli ayam di Brunei, seronok gak shopping di Brunei..nama shopping kompleknye 'Super Save'...semua barang-barang import jual kat situ...daging nye memang fresh sangat, tak perlulah nak rebus bagai nak rak ...kejap je dah empuk..

Tuhlah pejam celik dah nak sebulan aku tak bekerja ...bahagia nye, xperlu nak fikir hal keja di pejabat ....memang kenikmatan yang sukar digambarkan..alhamdulillah. 

Selepas menyiapkan sarapan, barulah mama leh bersiap juga..opp coz la kan, mama kenalah nampak cantik gak walaupun as house wife,..ecehh cehh...puji diri sendiri ni..ermm takpelah kan. Ok jam 6.15 pagi je memang kena gerak ke sekolah. Ameer sekolahnya agak jauh juga ke bandar, SK Jalan Bintang, Miri..di taman ni memang ada sekolah setelah reki reki mak aii...punyalah penuh sampai 7 kelas dan setiap kelas tu 40-45 orang murid, aduhai..kesian anak aku nak belajar macammana ramai-ramai macam tu..tuhlah yang sepakat ngan hubby hantar Ameer jauh sikit la takpe ke bandar..Aisy pulak kami hantar ke Taski-Abim di Piasau, kira oklah lepas hantar Ameer leh la hantar asik lak..1 jalan je...

Huhuu....banyak gak dugaan nye jalan di Miri ni...kereta pon banyak pagi-pagi, teringat aku masa 1st day hantar kids ke sekolah dengan hujan di pagi hari...oklah tiba di trafik light aku dengan bangganya pulak drive menuju ke lorong salah..nasib baik la xde kereta..aduhai, dugaan hari pertama ke sekolah...Di Miri ni banyak sangat simpangnya..lepastu kereta semuanya la kalo nak masuk tu ikut suka je even kereta da dekat pon leh gak nak masuk simpang...Ya Allah, memang dugaan...dan juga banyaklah bulatan nye..

Owh..ye, yang bestnye sekolah Ameer ni berdekatan ngan Plaza Bintang, Parkson amboiii..mama belum apa-apa lagi dah reki tempat shopping ekk..tapi aku x prpernah la lagi nak menyopping pagi-pagi buta lak..huhuuu. Biasanye aku beli brg kering sikit-sikit kat kedai runcit Piasau je..semua situ gerenti halal sebab taman kat situ 90% Islam..

Owh iye...ada satu hari tu saja kuar awal nak tengok Aisy kat sekolah, ermm dalam kol 10 pagi, alamak..tutup la gate..ermmm aku pon lalu kat kedai deretan Piasau tu ternampak lah salon apalah lagi..sesi mendandan rambut la mama nie..hehehe sempat kann...sabar jerlah. Kira oklah just nice ambik Aisy kol 11pagi..siap..

Kami biasa seawal 6.15 pagi dah keluar rumah..Aisy biasanye balik sekolah kol 11.30 pagi...lepas tu terus ambik Ameer ...Ameer balik kol 12.30 tgh setiap hari Isnin & Selasa, hari Rabu & Khamis Ameer balik kol 12.00 tgh.

So far ok tinggal di Miri...
Ada ramai kawan tok..



Hari pertama : Ameer melangkah ke Tahap 1..
Kami telah daftar tahap 1 di SK Jalan Bintang, walaupun agak jauh dari rumah kami tapi kami berpuas hati dengan pencapaian sekolah tersebut.


Perhimpunan setiap pagi Isnin, teringat pulak mama 
time sekolah dolu-dolu..


Ameer di kelas..

Aisy pon dah besar, kami daftar ke Taski@ABIM cawangan Miri.
Sekolah Aisy dekat juga lah dengan abg..di Piasau 

Aisy da besar mama..

Semoga Tuhan memberkhati kami sekeluarga yang 
jauh diperantauan..!






No comments:

Coretan

Terima kasih kerana sudi melawat ke blog saya..Terima kasih juga atas komen-komen yang diberikan..Blog ni sebagai berkongsi cerita kehidupan kami sekeluarga, berkongsi resepi, berkongsi pengalaman bercuti..tiada kena mengena dengan sesiapa..

Ada cerita terbaru saya updates yerk..!