Semenjak menjadi peminat setia menonton MasterChef Selebriti nie la, membuatkan memasak ni hobi utamaku. Tuhlah bila part episod buat karipap pusing tu yang terlintas. 'TING' semangat nak buat gak, tapi saya buat karipap biasa je...penah gak buat karipap pusing ok gak cuma leceh sikit la.
Saya ni memang suka mencuba benda baru, apa lagi ku gagahkan jua membeli semua bahan-bahan kononnya nak buat karipap hehehe...lagi pon saje mencuba kan. Memang tak pernah buat tau, 1st time mencuba nie. Hehee tapi alhamdulillah tidak menghampakan lah.
Inti karipap nie saya buat 3 aneka rasa, rajinkan, hehehe.. hubby nak inti keledek + ayam, saya nak try kentang + ayam & for kids kentang + daging (tak pedas).
Ok jom kita start sediakan bahan-bahannya dulu;
Bahan-bahannya ;
Doh Karipap
Tepung Gandum - 300g
Marjerin - 4sb (cairkan dulu yerk, ini pon boleh)
Minyak masak - 3sb
Secubit garam
Air Panas - (air suam pon ok juga, kuantitinya boleh agak2 sendiri jangan banyak sangat)
Cara-caranya;
Panaskan marjerin ke dalam periuk. Setelah itu, masukkan pula minyak masak. Kacau hingga sebati, kemudian tutup apinya. Selepas itu, gaul tepung gandum bersama dengan secubit garam. Masukkan sedikit sedikit minyak & marjerin tadi serta diselang seli dengan air. Gaul hingga sebati dan menjadi doh.
Doh yang telah diperapkan beberapa minit...
Setelah menjadi doh biarkan dalam 15minit supaya doh itu betul betul sebati (serasi bersama, ecehecehhh...!) ok dah selesai sesi buat doh, jom kita buat inti pula.. ;))
Bahan-bahannya;
Inti Karipap
Keledek/Kentang (kalau nak rebus dulu pon ok juga) - potong dadu comei-comei
Ikan Bilis*
Bawang Merah + Bawang Putih*
Cili (Rebus dulu)*
Serbuk Kari (Di campur dengan air untuk dijadikan pes)
Daging Ayam (saya beli ayam yang telah siap dicincang, senang & mudah)
Garam
Cara-caranya;
Blend/tumbuk ke semua bahan-bahan yang bertanda (*). Kemudian tumis ke semua bahan-bahan tersebut sehingga garing. Setelah itu masukkan pes kari. Kacau hingga sebati dan garing. Setelah itu masukkan pula daging ayam ke dalamnya. Kacau hingga sebati dan daging ayam hingga masak. Masukkan sedikit air supaya ayam cepat masak. Masukkan pula keledek yang telah dipotong dadu. Kacau hingga sebati dan tunggu hingga keledek empuk (masaklaaaa..) Setelah itu, padamkan api dan masukkan ke dalam bekas & sejukkan yerk..
Inti keledek bersama ayam..
Inti kentang bersama ayam pula...
Ok setelah kesemua bahan-bahan inti telah siap & doh pon dah sebati, boleh lah mulakan proses kelim dan uli karipap yerk..
Saya bahagikan kepada bebola kecil..yerlakan nak buat comei comei saya guna cawan je nak sama size..
Kemudian, apabila nak bulatkan bolehlah letak inti ke dalamnya. Inti pon letak jangan terlalu banyak sangat nanti tak boleh kelim kanggg..
Letak inti di tengah-tengah ...
Cantumkan tepi karipap tu, dan penyekkan ekk, memudahkan nak kelim nanti. Jangan guna barang pula nak penyekkan tu, guna jari je..
Ok baru lah bole start proses kelim karipap cinta nie...ececeehh!
comei tak kelim tu..buat slow2 jee
Hasil kelim karipap cintaku, cewahh!
Tara...proses kelim dah siap, inilah hasilnya..
Setelah siap tu, so boleh proses menggoreng pula. Sebelum tu, panaskan minyak dulu yerk..dah panas barulah masukkan karipap tu..
Hasil gorengan ku.. ;)))
Nampak sedapp tak..?? Sesuai makan time sarapan atau minum petang.
Setelah siap kelim tu, bolehlah panaskan minyak & goreng seketika hingga warna karipap bertukar sedikit, kiranya pra masak lah nie. Lepas tu, leh simpan dalam peti sejuk. Ia bertahan lama juga tau..try lahhh ;)
Ok selamat mencuba semua yerk..!!
Tips nak bagi karipap tahan lama;
Setelah siap kelim tu, bolehlah panaskan minyak & goreng seketika hingga warna karipap bertukar sedikit, kiranya pra masak lah nie. Lepas tu, leh simpan dalam peti sejuk. Ia bertahan lama juga tau..try lahhh ;)
Ok selamat mencuba semua yerk..!!
No comments:
Post a Comment