June 28, 2012

My New Buku Resepi

Yeay..sukanye saya bila dah dapat beli buku resepi, syuku alhamdulillah. For the first time saya membeli 4 jenis je dulu ehh, saja suka-suka as a my collection, chewahh. Saya pergi beli buku resepi nie kat MPH, Alamanda je..dokat sangat.


Ooh ye, antara buku resepi saya iaitu 'Kompilasi Hidangan Berkeju' oleh 'Noraini Zakaria'..memang menarik sangat buku resepi nie mana taknya pelbagai jenis hidangan berkeju ada seperti pasta, tat, kek, donat, biskut dan banyak lagi. Pendek kata memang tak rugilah beli buku nie, harganya pon ok ok je RM7.00.. contoh masakan saya beri ehh resepi 'pizza sosej ayam', 'makaroni bakar (nyum nyum)', 'tat keju blueberry', 'pai strawbery', 'kek keju oreo', 'mufin keju cip coklat' dan banyaklah lagi...best kan memang tak rugi tau kalau beli.



menarikkan buku resepi nie..memang buat orang terliur dahh nie..hehehe



nie antara pelbagai jenis resepi yang diberikan..sori la yerk kalo xberapa jelas, maknanya dia suruh belilah tu..hehehe


Ok, next buku iaitu 'Himpunan Resepi Biskut Pasti Jadi Pilihan Terbaik'..saja je saya beli nie kononnya prepared untuk raya nanti hehehe..lama lagi kan. tapi best juga buku nie pelbagai jenis biskut ada, penghasilannya dalam pelbagai rupa bentuk, warna dan ditambah dengan perisa serta kreativiti..buku nie harganya RM9.50. Nak tahu tak berapa jenis resepi ada..haaa, semua ada 40 jenis resepi biskut antaranya resepi 'biskut kacang asli', 'biskut moka berbadam', biskut rasberi masni' 'biskut suji' dan banyak lagi, boleh anda mencarinya nanti. Harga bagi buku ni sangat berpatutan..best kan. Buku nie juga siap beri petua lagi dari segi adunan biskut, oven, posisi untuk meletakkan loyang dan banyak lagi..



Bestkan..pelbagai jenis biskut boleh buat untuk raya..


Ok, ketiganya saya beli buku resepi 'Senangnya Memasak Ayam' dari 'Chef Hanieliza'. Buku nie pula, pelbagai masakan ayam ada diberikan. Sebanyak 23 jenis resepi masakan pilihan keluarga disediakan dengan harga RM5.50 sahaja. Dengan ilustrasi langkah demi langkah turut disediakan bagi memudahkan kita senang faham..antaranya sajian resepi buku nie iaitu resepi 'ayam percik', 'ayam gajus', 'ayam golek', 'ayam halia' dan banyak lagi yang sedap-sedap..




bestkan .. menyelerakan ;)



Langkah demi langkah ada ditunjukkan memudahkan kita masak..senangkan



Last buku resepi yang saya beli iaitu 'Kek & Biskut' dari 'Norhayani Mohd Nor'..ia juga adalah hasil daripada info 'myresepi'..Harga senaskah buku resepi nie RM 8.90. Pelbagai jenis resepi antaranya 'kek epal crumble', biscotti badam', 'florentine', 'madeleine' dan banyak lagi. 




Inilah antara new my collection buku resepi saya.. kalau anda nak dapatkan buku-buku nie ada di MPH atau mana-mana book store berdekatan. Hope anda semua dapat tips & sedikit info jika nak beli buku resepi yang menarik dan best..


Ok selamat membeli & memasak semua..


   

June 26, 2012

Alat Penimbang Baru Saya

Saja saya nak share story kat kawan-kawanlahh..semalam petang (26.6.12), lepas balik kerja punyalah excited nak buat kek or biskut sejak akhir-akhir nie, saya terus beli 'Penimbang' tapi beli yang biasa je.. hehehe, semangat kan! tuhlah macam nak masak beriya jer kan, tapi tak saja saya suka-suka. Lagipon penimbang nie memang comei la ngan macam-macam colour lagi..saya saja pilih warna hijau.. Rupanya penimbang ni memang penting untuk sebarang masakan, ia juga salah satu tips untuk membuat kek atau biskut, tuhlah kan betul juga..yerlah jika tiada penimbang macammana nak sukat semua bahan-bahan masakan tu kan..?? betul tak..?!!


  Comei tak alat penimbang baru saya...!!


Alat penimbang nie ada beberapa jenis, macam yang saya beli jenis alat penimbang biasa je selain tu ada yang canggih sikit jenis alat penimbang digital. Tapi kalau nak business mudah kalau beli yang digital kan..


Berikut adalah carta ringkas sukatan imperial dan juga metrik, saja nak share info;

1 oz - 25 gm
9 oz - 250 gm
16oz (1 lb) - 450 gm
2 lb 4 oz - 1 kg
1 cawan mentega - 250 gm
1 cawan gula - 250 gm
1 cawan tepung - 125 gm
2 cawan tepung - 250 gm
1 camca kecil/teh - 5 gm




June 25, 2012

Kek Coklat Moist


Tara..!! Hasil deco deco bersama Eza..!! cewahhh, nak juga mencuba deco kat kek nie..hehehe nasib baik menjadi la juga kann..tapi saya buat simple-simple je, saja suka-suka melayan karenah anak-anak..




My SR Kek Coklat Moist .... kek masa first time buat


Alhamdulillah tercapai juga niat nak buat kek coklat moist kukus nie..tanpa disangka-sangka. Kek nie saya ambil sikit-sikit info dari internet je, campur-campur. Sekarang senang jerkan masaknya jenguk je kat any blog . Tapi saya suka jenguk ke blog cahayacintaku.blogspot.com, cuma sukatannya tu saya olah sendiri first trial la katakann anyway tenkiu Anna..;)). Kek ni saya buat dah petang dahh, walaupun petang ke malam ke tapi semangat nak buat kek nie melonjak-lonjak hehehe..1st time nak buat nie excited tau! Tapi sebelum tu saya bagitahu hubby & kids 'mama nak buat kek coklat' .. wahh semua pon excited especially kids la coz 'coklat' kan..budak-budak memang suka.

Dok upload foto kat FB, ramai juga kawan-kawan nak tahu resepi kek coklat moist nie. Tapi bahan-bahan yang di bawah nie, saya buat kek comei-comei dulu trial kan, takut banyak-banyak kang kalo tak menjadi rugila pulak. Ko orang boleh la pilih ikut sukatan yang mana yerk. Ok meh kita cooking bersama-sama..! Jom kita sediakan bahan-bahannya dulu;


Bahan-bahannya ;

2 cawan tepung gandum (diayak) - untuk trial saya guna 1 1/2 cawan je dulu
3 biji telur - untuk trial saya guna 2 biji je
1 tin susu cair - saya guna 1/2 tin je dulu (takpon ikut rasa korang ehh)
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 buttercup - saya guna 1 buttercup je (250 gram)
2 cawan gula kastor - saya guna 1 cawan je
1 cawan serbuk koko (brand Van Houten) - saya guna 1 cawan (diayak juga)
1 sudu teh soda bikarbonat + baking powder - perlu diayak dulu


Topping + deco;
Whipping Cream - yang nie terpulang pada anda nak guna banyak mana yerk..
Coklat masakan - terpulang juga ikut besar mana kek anda nak buat tu
Butter - 1sk
  

kat bawah nie saya sertakan foto bahan-bahan yang anda semua perlukan, boleh la follow & beli jer, kadang-kadang tu kan kita tak tahu barang tu kan...;)


 
Tepung gandum (perlu diayak dulu yerk..)
 

Serbuk koko (saya suka guna brand ni..) nie pon kena ayak dulu


Gula kastor

 
Buttercup


Baking powder + soda bikarbonat - diayak dulu


 Whipping Cream yang saya guna..



Coklat masakan feveret saya..saya guna brand Beryl's nie sedapp!




Cara-cara membuatnya ;


Ayak ke semua tepung gandum + serbuk koko + baking powder + soda bikarbonat dalam bekas





Selepas tu, masukkan butter ke dalam periuk, cairkan.. guna api sederhana
Kemudian masukkan susu cair, kacau hingga sebati yerk..
dan masukkan juga gula kastor, kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan pula esen vanila... kacau hingga sebati lagi
lepas dah kacau hingga sebati tu, silalah tutup apinya 
saya pindahkan ke semua bahan itu ke dalam bekas lain..

 

Hasil selepas dipindah ke dalam bekas lain..jeng jeng


Sementara tu, dalam bekas lain pulak..pukul telor tu guna whisker. Pukul agak-agak  kembang aje..tidak perlulah bersungguh-sungguh ehh..;) Masukkan sedikit demi sedikit telur yang telah dipukul ke dalam adunan tadi dan kacau lagi hingga sebati



Selepas tu, masukkan pula ke semua tepung gandum + baking powder + soda bikarbonat + serbuk koko sedikit demi sedikit ke dalam adunan tersebut. Gaul ke semua adunan itu hingga sebati & mesra..hehehe

Hasil adunan yang telah sebati ..tara!





Langkah seterusnya griss dulu loyang dengan butter, ini memudahkan kek itu dikeluarkan daripada loyang tak lah melekat kan..
Seterusnya bolehlah masukkan ke semua adunan tersebut ke dalam loyang, saya masukkan adunan separuh je sebab nanti kek tu akan naik tinggi..


  
Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dari pengukus...



So..bolehlah kukus kek tadi hingga masak yerk, guna api sederhana
kukus lebih kurang setengah jam je..sebelum tu panaskan dulu pengukusnya yerk



Kek coklat selepas masak..inilah rupanya, nampak basah kan..kalau uols buat nanti dapatlah hasil macam nie.. ;))



Bahan-bahan untuk coklat ganache pula;


Panaskan coklat masakan menggunakan double boiler yerk. Kacau hingga cair, selepas itu masukkan 1 sudu teh butter. Kacau hingga cair dan sebati, kemudian masukkan pula whipping cream. Kacau lagi hingga sebati & larut.
Sebelum tuang ke atas kek, biarkan dulu beberapa seketika bagi coklat tu sejuk sikit..
Kemudian bolehlah tuang atas kek tadi..


Coklat Ganache..nyumie



Sesi deco-deco kek coklat moist laks ;


Deco Coklat Ganche sebagai topping kek..


Guna whipping cream leh la deco tepi kek yerk pulak..


saya letak nama anak-anak my love..;))



Kek coklat moist nie, saya dah potong siap-siap..anak-anak tak sabar nak makan..hikhik

 cewahhh....like sesi potong kek besday laks kan hikhik..


Lepas tu, sesi makan pulakk yerk anak-anak.. ;))

Adik Farish ...
 
Abang Ameer..

nyum nyumm sedappnye dia makan kek coklat yerk!! dah tinggal sikit tu. Adik Farish bergitu terkun lagi makan & Abang Ameer dah tinggal dua potong daaa....


Alhamdulillah, tertunai juga mama nak masak kek coklat untuk kids..yang penting kids semua suka .... nanti mama buat lagi yerk insyaallah!!




Ok semua all the best & selamat memasak yerk kek semua !!!


June 24, 2012

Tonton Movie 'Mael Lambong' 24.6.12

Memang seronokkan bila tiba hujung minggu kan, inilah masanya untuk merehatkan diri setelah 5 hari bekerja..this weekend tak banyak aktiviti yang kami lakukan. Saja melepak diri di rumah dan cuba buat biskut & kek, cewahhh macam pro jerkan..resepi semua dari internet &resepi dari mak saya hikhik..

Hari Ahad (24.6.12)saya bawa anak-anak pi tengok movie, layankan jerlah karenah Ameer & Farish..kita orang pie tengok citer 'Mael Lambong'..hahahaha, memang lawak betullah si zizan nie, ada je adegan lucu yang dia cuba buat.



Intro sikit ehh movie nie.. 

Mael nie seorang penarik kereta..konon macam ganas la tu, tapi muka lawak tu memang tak boleh nak buat ganas hahahaha..tapi yang kelakarnya kalau owner kereta tu lelaki kemain lagi memang brutal, but kalo owner gurl aduhh, cair terus mael nie..

Tengah dok ushar-ushar kereta yang nak kena tarik nie tiba-tiba Maria (Juliana Evan) cute la die .. masuk ke dalam kereta Mael..apa lagi terkezuutt beruk lah Mael nie, Maria minta si Mael drive laju kononnya ada penjahat nak tembak dia..lagi satu kelakarnya..konon Mael keluar tunjuk machor depan penjahat ..bila penjahat tu tembak boleh si Mael nie elak like menari nari hehehehe..lawak la Mael nie..

Lepas tu.hehehehe, oooppsss next story boleh tonton sendiri eehh atau tnggu Astro First.. Selamat bergelak-gelak ehh semua..  

June 19, 2012

Balik Kota Tinggi 17.6.2012 best..

Memang seronok sangat bila dapat balik ke kampung dan berkumpul ramai-ramai bersama big family, semua kakak & abang balik juga..memang best! Kami memang planning nak balik balik sebab Mak, Abah, AbgChik family baru balik dari menunaikan Umrah. Rasa puas sangat dapat hugh abah & mak..love u! Tapi tuhlah balik kota tak dapat cuti lama..atleast dapat balik kan.. 

Sabtu (17.6.12) jam 7.00 pagi kami bergerak da nak balik kampung. Anak-anak la paling xcited pagi-pagi da bangun da. Da siap-siap kemas kami pon gerak..hubby bawa agak laju gak..ingat nak sarapan kat R&R Seremban tapi rasa macam awal sangat..so kita orang sepakat berhenti di R&R Jejantas Ayer Keroh. Sana kita orang order Nasi Lemak bersama ayam goreng & white cofe. Dalam kol 11.00 pagi kita orang tiba Tol Kulaijaya dan lalu Felda Inas (shortcut menuju ke Kota Tinggi).. Dalam perjalanan baru teringat yang keluarga saya akan menghadiri kenduri kawin di Batu Pahat..Tiba je di Felda Inas tiba-tiba myabah call, so memang kebetulan dia orang baru bergerak nak ke Batu Pahat & kita orang berjumpa selisih jalan ..heheheh (memang tak sangka)..abah pelawa kita orang ke BP tapi macam tak plan awal ..ingat taknak pergi sebab baru tiba..last-last minute saya & hubby ubah plan, dan kita orang uturn balik & follow dia irang konvoi ke Batu Pahat...memang lawak sangat yerlah kan kalo da tahu nak pergi BP sepatutnya tunggu jerlah kan kat tol ke...hehehe ini la baru jalan-jalan nie hehehe ;)) abah yang family lain memang gelak lihat gelagat kita orang. Saya lagilah gemble dengan pakai jeans lagi pergi kenduri kahwin..sori yerk, planning last minute!

Kita orang sepakat berhenti di R&R Kulaijaya..sesi bersalaman dengan mak, abah, kakak & abang semualah...hehehehe. Episod konvoi bermula..menuju ke BP. Tiba di majlis tu kita orang dijamu dengan nasi jagung bersama air oren..dalam pukul 3.00 petang kita berangkat pula menuju ke kenduri kahwin lagi..heheh kali nie destinasinya memang la teramat jauh rasanya ke Pontian. Mana taknya dengan laluan yang sempit ... ditepi parit..sesat & macam-macam halangan, tapi seronok coz my family konvoi lebih kurang 4 biji kereta. Alhamdulillah destinasi yang hendak ditujui jumpa akhirnya...tapi memang berbaloi laa..walaupun perut terus lapar lagi akibat jauh perjalanan..kenduri yang kali nie memang best coz ada pelbagai jenis air termasuklah air katira, air oren, sirap bandung...pergg memang nyaman.

Lepas solat dekat masjid berdekatan kita orang bergerak pulang..tapi xbalik KT lagi pie umah abang saya iaitu (AbgChik)di Bandar Tenggara..kita orang tumpang mandi & solat magrib. Tiba sana mykakak from Melaka pon datang juga..so bertambah lagi ahli keluarga. Dinner malam tu AbgChik saya belanje di Chinese Food 'Restoran Hassan Ong' berhadapan Bank Islam Kota Tinggi..kelass u 'toce toce'..makan ikan 3 rasa, ikan stim, tomyam, dan banyak lagilah..memang mabeles makan kat situ sedap. Saya memang suka makan ikan stim dia, xterhingga sedapnye..nyum nyumm, hubby pula suka steamboat nye..sedapp gakk

Dalam kol 10.00 malam kita orang gerak balik daaa...fuhh memang sungguh sungguh penat hari nie 1 hari berjalan non stop..penat teramat sangat..

Lepas solat semuanya, kita orang dok lepak-lepak, makan-makan kurma, makan makan kacang dari Mekah (ambil berkat), sambil tengok Euro laaa..tiba-tiba abah panggil kumpul semua, hehehe ada sesi mesyuarat family. Mc from my sister (KakUda)..sepanjang meeting tu asyik dok gelak jerlahh..Topik yang dibincangkan iaitu ganjaran untuk anak-anak Felda, alhamdulillah..tersenyum lebar. Abah & mak, we love u..muahhh! Yang bestnya bila Abah cakap, Abah da berbincang perkara ni ngan mak kat 'Mekah' wahhh!! memang kelasss kan jauh tu berbincang....

Banyak jugalah ole-ole anak-anak, menantu, cucu-cucu from Mekah air zamzam, sejadah, t-shirt, kopia, kurma, kacang, buah zaitun, kurma, sarung tangan, stokin, selendang, jubah, shawl dan banyak lah mak & abah shopping untuk kita orang... Alamak! xde foto laksss.

Mak ada beri hati unta kering dari Mekah..khasiat hati unta kering ni boleh menyembuhkan penyakit asma. First time tengok hati unta kering nie...!


Hati Unta Kering

Hari Ahad 18.6.2012 kita orang pergi melawat ke rumah Pak Ngah di Teluk Sengat. Dia orang pon baru balik dari menunaikan Umrah. Petang lepak-lepak & makan-makan pulak ke Jeti Teluk Sengat..dengan makan mee goreng & satay .. nyumie! Pemandangan senja di jeti memang cantik sangat..

Cantikkan view di jeti, Teluk Sengat Kota Tinggi 

 
Jambatan highway Desaru-Senai ...

Sepatutnya KakLong family & AbgNgah family terus balik KL, tapi semua cancel planning ubah balik KL lepas magrib. So lepas magrib dalam kol 8.30 malam baru gerak balik KL (macam dekat jer kan) hehehe..So kita orang konvoi 3 biji kereta. Tuhlah masing memang speed, hubby bawa memang laju tuhlah memang terkezut tiba KL dalam kol 12 tengah malam..alhamdulillah selamat sampai semuanya..amin.

nanti kalo ada foto saya masukkan yerk...;))


June 15, 2012

Puding Trifle Special


 Puding Trifle Special..
 
 Namanye pon rasa macam da sedapkan..belum rasa lagi, nyum nyumiee..lepas tu makan sejuk-sejuk ... nikmat rasanya kan..Budak-budak mesti suka kan, apatah lagi org dewasa..jom kita try buat follow my resepi :))


Bahan-bahannya:

1 tin susu cair
3 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
1 mangkuk air sejuk (dicampur bersama tepung kastard tadi)
1 kek gulung/kek span (perisa terpulang yerk..)
1 tin fruit cocktail peach (nie pon terpulang pada citarasa anda) - sila asingkan air dan buahnya
1 tin tropical fruit cocktail - sila asingkan air dan buahnya
1 - agar-agar jeli serbuk (saya guna jeli kristal nona)
4 cawan air

Tepung Kastard - saya guna brand nie



Serbuk agar-agar Nona


Cara-cara membuatnya:

Kek Gulung/kek span
Potong kek gulung/kek span dan susun ke dalam bekas. Basahkan kek tersebut dengan menggunakan air dalam tin fruit cocktail tadi.



Potong ikut ketebalan yang anda suka..tak tebal tak nipis, sedang-sedang aje


Masak tepung kastard
Panaskan susu cair + gula tadi. Kecilkan api.
Bancuh tepung kastard bersama air sejuk (tujuan supaya ianya tidak berketul-ketul).
Kemudia masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair. Kacau sehingga kesemua bahan-bahan itu sebati. Tunggu sehingga mendidih dan menjadi pekat. Bila sudah pekat sila tutup api.

Masukkan kesemua bancuhan kastard kedalam kek yang telah disusun rapi. Kemudian masukkan pula buah tin yang telah diasingkan dan susun di atasnya.

Masak jeli
Panaskan sebanyak 4 cawan air, kemudian masukkan gula. Kacau hingga sebati. Masukkan jeli dan larutkan. Tunggu sehingga kesemua bahan mendidih.



Jeli yang telah mendidih..saya pilih warna merah

Masukkan jeli yang telah masak ke atas buah-buahan yang telah disusun tadi. Tunggu sehingga kesemuanya sejuk & masukkan ke dalam peti sejuk. Tara...inilah hasilnya ;))




Macammana nampak sedap tak..?? So bolehlah anda mencubanya di rumah yerk..Apabila sudah sejuk boleh lah dihidangkan & makan..


Selamat mencuba semua, kalau nak lagi sedap boleh la makan bersama aiskrim!


Tips Menunjukkan Rasa Cinta Kepada Suami

Adakah anda merasakan suami anda perlukan layanan dan perhatian yang istimewa?  Terdapat beberapa perkara kecil dan asas yang boleh anda lakukan untuk menunjukkan rasa cinta anda dan membuatkannya sedar betapa istimewanya hari-hari yang anda berdua tempuh sepanjang perkahwinan anda. Antara yang boleh anda lakukan ialah:

Sentiasa Berkomunikasi Dengan Pasangan Anda

Sentiasa menelefon atau sms pasangan anda walaupun dirumah atau di pejabat. Mintalah pendapat atau nasihat daripadanya untuk kegunaan sekarang atau di masa hadapan. Ini akan menunjukkan kepadanya bahawa dirinya sememangnya pasangan anda, tempat anda mencurah kasih sayang dan juga perhatian. Pasti anda akan sentiasa berasa kebergantungan antara satu sama lain.

Sentiasa Ingat Hari Penting Pasangan & Berikan hadiah istimewa kepadanya

Buatlah kejutan dengan memberinya hadiah yang istimewa tanpa menyatakan sebarang alasan. Dapatkan edisi terkini daripada majalah atau buku yang diminatinya atau melalui internet. Menyiapkan hidangan kegemarannya sebagai hidangan makan malam istimewa bersamanya terutama pada tarikh penting pasangan anda. Anda boleh berikan hadiah istimewa sebegini tanpa perlu menggunakan wang yang banyak. Ianya sudah cukup untuk membuatkan pasangan anda merasa dirinya begitu istimewa di hati anda. Jika berjauhan hantar sms & emel kepadanya foto-foto menarik yang boleh membuatkan dirinya dihargai.

Berikan Pujian Seikhlas hati

Sudah menjadi lumrah manusia, setiap orang pasti berasa dirinya ingin dipuji dan dihargai terutama kaum wanita. Samalah jua dengan suami anda. Apabila hubungan anda bersamanya semakin berkembang, terdapat beberapa perkara asas yang biasa membuatkan anda lupa untuk melakukannya iaitu pujian. Sebagai seorang isteri yang hebat di mata suami, buatkanlah suami anda berasa dirinya begitu unik dan istimewa dengan mengiyakan apa sahaja pendapatnya dan mengatakan kepadanya bahawa semua perkara yang dilakukannya terbaik untuk dirinya dan juga diri anda. Perkara asas beginilah yang boleh anda lakukan untuk menunjukkan rasa cinta kepadanya dan terus dapat mengekalkan hubungan ini buat selamanya. Mengekalkan rasa cinta antara satu sama lain ialah suatu perkara yang amat penting dan berharga untuk setiap pasangan. Jadi, jangan segan silu untuk selalu menuturkan dan menunjukkan rasa cinta kepadanya.

Saling Mempercayai Pasangan

Kepercayaan amat penting untuk sesuatu hubungan perkahwinan. Jika anda mahu pasangan anda mempercayai anda, anda perlu percaya padanya dahulu. Namun, hendak percaya pun biarlah berasas. Anda perlu kenal hati budi pasangan anda dahulu sebelum anda mula percaya bulat – bulat pada pasangan anda. Namun, jika ada perkara yang mencurigakan, gunakan hak anda sebagai pasangan untuk mengetahui perkara sebenar. Cuba untuk berbincang dengan pasangan masing-masing secara baik & berdamai. Anda perlu menjadi pendengar setia & pemberi nasihat secara jujur dengan pasangan.


Insyaallah semoga perkahwinan kita direstui & diberkhati..Amin!


June 13, 2012

Lunch free lagi Makan Nasi Ayam

Hari ni makan free lagi kat opis, menu Nasi Ayam, kebetulan ada meeting ;)) tuhlah kan bila nak start diet nie! ..hehehe

Ayam goreng, salad, timun, tomato & sup

Nasi Ayam..


Jemput makan...Bismillah :))


June 12, 2012

Makan-makan di Opis

Alhamdulillah .. tenkiu boss belanja makan tengahari kami seksyen M. Makan masakan kampung Farida, Puchong. Banyak sangat lauk ayam kampung, sotong, krabu perut, daging gulai kawah, ikan bakar, ulaman, sambal belacan & air sirap. Haaa... memang kekenyangan alhamdulillah .. Bos yang belanje nie baru balik dari Manila, tuhlah yang belanje kami ni..murah rezeki boss yerk!

kami sempat pose before sesi makan .....


 Ayam kampung dara..memang sedapp kalo meratah tau !! nyum nyumm


 Daging gulai kawah...

 
 Lala ..


 Sotong + Krabu perut + Daging gulai kawah ..


Habislah kan diet saya hari nie..hikhik, mana taknya 2x tambah tu.. tuhlah kena diet balik lepas nie.. lauk-lauk semuanya menyelerakan & sedappp nyum nyum .. rezeki depan mata kan, tinggal makan je.. :)) 

jemput makan....





June 11, 2012

RumahKu SyurgaKu Sekeluarga

Alhamdulillah berkat doa mak, abah & keluarga saya & family telah mendapat kunci rumah baru kami bertarikh 8 Jun 2012 (Jumaat) yang tereletak di Taman Sri Bangi, Seksyen 8.. Rumah kami senang je berdekatan dengan MFC, Butik Mama, Trutti Fruiti..belakang tu aje, alhamdulillah syukran..;))

Lama juga saya & hubby tunggu, kalo tak silap dari tahun 2008 lagi lahh..yerlah dari mengandungkan Farish sampai dah nak masuk 4 tahun nie..alhamdulillah amin ..syukur! Kawasan nye memang strategi berdekatan dengan kedai, butik baby, restoran, pets, barang-barang elektrik, pizza, MFC, butik pakaian dan banyak lagi. Tapi tuhla ada cerita yang akan diberitahu kelak..jeng jeng jeng....!! Tunggu ...


                                              Rumahku Syurgaku sekeluarga

 
  2-Storey Terrace Homes


Alhamdulillah.......... :)))


June 8, 2012

Kek Batik Iza Special




 

 Dah lama memang teringin nak buat kek nie, tapi almaklum jerlah.. tuhlah terajin pulak tengok resepi kat internet, terjumpa & terus terpikat nak mencuba, rasa macam sedapp & senang je pulak..Kawan-kawan boleh lah try ikut resepi saya di bawah yerk! Saje je letak nama sendiri kan..hikhik



Bahan-bahannya:



Anda semua bolehla lihat & list barang-barang yang diperlukan sebelum memasak. Disini saya sediakan gambar bahan-bahan keperluan supaya senang anda semua lihat dan paham.. mudah & senang je kan. Kesemua barang di atas saya beli di Cold Storage, Alamanda je..dekat dengan rumah saya. Ok jom mari kita mulakan ..



200 gram Biskut Marrie -  saya pilih perisa kopi, kalo nak pilih perisa lain pon takpe
biskut ni, saya patah-patahkan menjadi 4 bahagian je...

60 gram Badam yang telah dikisar - senang kan takperlu disangai

1/2 tin Susu Pekat F&N - saya pilih brand nie, kalau nak pilih brand lain pon ok je

300 gram Coklat Masakan brand Nona - kalau takde boleh digantikan dengan Milo 

3 sudu besar Buttercup

Kacang - ikut suka dikisar kasar 



Cara-cara membuatnya:

Satukan buttercup, susu pekat dan coklat masakan ke dalam periuk. Cairkan guna kaedah double boiler. Masak sehingga ke semua larut dan cair tau. Apabila sudah cair, tutup apinya yerk.

Setelah itu, masukkan bahan di atas tadi ke dalam mangkuk. Kacau balik hingga sebati. Setelah itu, masukkan biskut marie yang telah dipatahkan tadi ke dalam mangkuk. Gaul & masukkan pula, kepingan badam serta kacang yang telah dikisar tadi..Gaul kesemua bahan-bahan tersebut sehingga sebati..


                     Inilah hasilanya apabila ke semua bahan digaulkan..senang kan



Kemudian, masukkan ke semua bahan-bahan tersebut ke dalam loyang yang telah dibalut dengan aluminium foil untuk memudahkan proses mengeluarkan kek dari loyang..

Tekan adunan tersebut sehingga rata dan mampat tau sehingga tiada ruang kosong, tekan guna sudu pon boleh ajee..

Apabila semua adunan sudah mampat, taburkan sekali lagi badam dan kacang kisar tadi yerk..Lepas tu terus masukkan kek tersebut ke dalam peti ais, nampak memang menyelerakan terutama anak-anak memang tak sabar nak makan, kalo tak sabar boleh tunggu sehingga 4 jam yer


Setelah dah keras, boleh keluarkan kek tersebut daripada loyang dan potong gunakan pisau tajam yerk..

Tara...Inilah hasilnya, insyaallah anda semua boleh buat punyalah...:)) Kalau awak happe saya pon happe jugakkk..


Ini hasil daripada ke semua bahan-bahan apabila telah dimampatkan..


Kek batik nie memang sedap dimakan, ada rasa kacang, coklat .. lemak-lemak..nyum nyumm!! ... kids memang suka.. Sebarang persoalan boleh emel kepada saya yerk, jangan segan silu emel je..;))


                                          
                                              Selamat Mencuba semua...!!! ;)